مقالات جدید

انواع حفاظ های چشم ( عینک ایمنی ، شیلد صورت)

Types of eye protection انواع حفاظ های چشم

 در آماری تعداد جراحات شغلی وخیم چشمی‌در محیطهای شغلی سالیانه ۹۰۰۰۰۰ مورد برآورد می‌شود.حساس‌ترین عضو بدن چشم است که باید از هرگونه آسیبی مصون بماند، زخم، جراحت چشم به سختی قابل علاج می‌باشد و در صورت وارد شدن جسم خارجی در آن ضربه‌ای شدید به چشم وارد شده و ضایعات عمیقی که احتمالاً کوری را نیز به دنبال دارد، عارض انسان می‌شود. از طرف دیگر یافته‌های BLS نشان می‌دهند که ۶۰ درصد افرادی که به صورت شغلی دچار حوادث چشمی ‌می‌شوند در حین حادثه فاقد تجهیزات حفاظت فردی چشمی ‌بوده‌اند جراحات وارده به چشم به دلیل حساسیت عضو آسیب پذیر در اغلب موارد می‌تواند به ناتوانیهایی با درصد بالا انجامیده و خسارت ضایعات جبران ناپذیری را بر کارفرما مصدوم و جامعه تحمیل کند که در این  میان هزینه‌های غیر مستقیم اینگونه صدمات نظیر انزوا گرایی فرد و به طبع آن خانواده او می‌تواند به مشکلات خانوادگی و ناهنجاریهای اجتماعی نیز بیانجامد.
ابتدا بایستی در محیطهای کار خطرات ناحیه چشم را از طریق کنترلهای مهندسی و مدیریتی کم کرد و یا از بین برد، در صورتیکه نتوان این کارها انجام داد و یا اینکه خطرات هنوز وجود داشته باشد استفاده از وسایل حفاظتی چشم و صورت الزامی‌خواهد بود و کارفرمایان موظفند که حفاظهای متناسب با نوع و شدت خطر را تهیه و در دسترس کارگران قرار دهند و کارگران نیز موظفندکه به طور صحیح و اصولی از تجهیزات فوق استفاده نمایند.

افرادی که در مشاغل زیر قرار دارند نیازمند عینکهای حفاظتی می‌باشند:
ریخته‌گری، جوشکاری، تراشکاری، سنگ سمباده، دستگاههای پنوماتیک، کوبیدن چکش، محلهای پر گرد و غبار و محل‌هایی که گاز، دود و مایعات مضر شیمیایی و نیز اسیدها و قلیاهای سوزاننده وجود دارند.

تجهیزات حفاظت چشمی ‌بایستی حداقل دارای شرایط زیر باشند:
۱- قادر باشند که حفاظت لازم و کافی را در برابر خطرات مورد نظر تأمین کنند.
۲- در شرایط استفاده صحیح، از راحتی قابل قبولی برخوردار باشند.
۳- به خوبی بر روی چشم قرار گرفته و اختلالی در قدرت و میدان دید ایجاد نکنند.
۴- استفاده از آنها تداخلی با کارکرد سایر وسایل حفاظت فردی نظیر گوشیها نداشته باشد.
۵- به حد کافی بادوام باشند و به راحتی قابل تمیز کردن باشند و همچنین قابل ضد عفونی شدن را داشته باشند.
۶- در حالت تمیز و آماده استفاده، نگهداری شوند.

انواع حفاظهای چشم:

۱- عینک‌های ایمنی       ۲- شیلدهای صورت          ۳- گاگل‌ها (عینکهای فنجانی)     ۴- کلاه‌خودها (هلمتها)

البته بعضی از حفاظهای سر نظیر: هودها، اسنودها (Snoods)، شیلد ها صورت و هلمتها می‌توانند حفاظت ناحیه چشم را تأمین کنند.حفاظهای چشمی ‌در مدلها و انواع بسیار متنوعی تولید شده که در هر کدام برای متناسب کردن با نوع و شدت خطر، محیط و شرایط مورد استفاده، سایر خطرات موجود و حتی سلیقه‌های کاربران تغییرات خاصی اعمال شده است.

عینک‌های ایمنی:

 به گستره وسیعی ازحفاظهای چشم گفته می‌شود این نوع عینکها معمولاً همراه با لنزهایی با درجه کدورت خاص برای محافظت چشم کارگران در برابر در خشندگی به کار می‌روند. بعضی از انواع این نوع وسایل حفاظتی در صورتی که دارای لنزهای ایمنی مطابق با استانداردهای ANSI Z87.1 نظیر عینکهایی با لنزهای پلاستیکی و همچنین شیشه‌های سخت شده باشند می‌توان از آنها برای محافظت چشم در برابر خطرات ناشی از اصابت اجسام پران با چشم استفاده کرد. از عینکهای معمولی در محیطهایی که ریسک اصابت ذرات از کناره‌های لنز وجود داشته باشد، نمی‌توان استفاده کرد. لازم به ذکر است که عینکهای ایمنی نیازمند چارچوبهای ویژه خود بوده و لنزهای ایمنی نصب شده بر روی چارچوبهای معمولی نمی‌تواند به عنوان عینک ایمنی محسوب شود. در مواقعی که خطر اصابت ذرات واجسام از جوانب لنزهای ایمنی عینک با چشم وجود داشته باشد، وجود حفاظهای جانبی در روی عینکهای ایمنی لازم می‌باشد. نوع حفاظهای جانبی با توجه به ابعاد ذرات و اجسام می‌تواند به شکل یکپارچه و بدون منفذ، مشبک وتوری شکل باشند.

برای مشاهده و خرید انواع عینک ایمنی اینجا کلیک نمایید .

شیلدهای صورت:

 یک شیلد صورت متشکل از یک صفحه نیمه شفاف یا صفحه مشبک با توری سیمی‌بوده که به صورت دستی و یا از طریق گیره‌ها و بندها به سر اپراتور متصل و کل ناحیه صورت را می‌پوشاند.در بعضی از محیطهای کار خطرات تهدید کننده ناحیه چشم همزمان قادرند که ناحیه صورت را نیز تهدید نمایند که برای مثال می‌توان به پرتاب ذرات، فلزات مذاب، تشعشعات زیان‌آور و غیره در مشاغلی نظیر جوشکاری، ریخته‌گری، سند بلاست و مشاغل مشابه اشاره کرد. در این شرایط ناحیه صورت نیز نیازمند حفاظت خواهد بود که این عمل از طریق استفاده از شیلدهای صورت عملی می‌شود.در بعضی موراد یک شیلد صورت به تنهایی قادر به حفاظت کامل از چشمها نبوده و لازم است همراه با عینکهای ایمنی و یا گاگلها به کار روند.

بیشتر بخوانید : شیلد محافظ صورت چیست ؟

گاگل‌ها (عینکهای فنجانی):

   از این وسیله در مشاغلی که احتمال وجود خطراتی نظیر پرتاب اشیاء، پاشش مواد شیمیایی، مواد مذاب، حرارت، تشعشعات مختلف و … می‌باشد، استفاده می‌شود به طور مثال برای مشاغلی مثل سنگ‌زنی، ماشین کردن، خرد کردن، پرچ کردن، ذوب فلزات و براده برداری، کوره کاری و … کاربرد دارد. که متناسب با نوع و کاربرد ویژه به انواع مختلفی نظیر گاگل‌های فنجانی، قابل انعطاف، اسفنج دار، ریخته گری، جوشکاری، قلم زنی و… تقسیم بندی می‌شود.
در تعدادی از گاگل ها چون ارتباط ناحیه چشم با هوای بیرون کاملاً  قطع می‌شود، منافذی برای تهویه نیز تعبیه می‌شود البته بایستی توجه داشت که وجود همین منافذ کوچک ممکن است در بعضی از محیطهای کار باعث نفوذ گازها و بخارات گرد و غبار و فیومهای مخاطره‌زا بشود. همچنین گفتنی است که جنس و درجه کدورت لنز گاگل‌های مورد استفاده به نوع عملیات و خطرات موجود بستگی دارد.

هلمتهای جوشکاری:

این نوع تجهیزات حفاظت چشم برای محافظت ناحیه چشم و صورت کاربران از تشعشعات مرئی و ماورای بنفش، جرقه‌ها و فلزات مذاب در هنگام جوشکاری به کار می‌روند پنجره هلمتها ممکن است ثابت و یا بالا رونده باشند، در نوع بالا رونده معمولاً از یک لنز رنگی در بخش جلویی برای محافظت در برابر تشعشعات مضر و یک لنز ثابت در پشت لنز اولی جهت محافظت در برابر اصابت اجسام و ذرات استفاده می‌شود. در بعضی از حالات کاربر می‌تواند لنز جلویی را که متحرک می‌باشد بالا زده و تنها از لنز پشتی استفاده کند.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *